Iako je doba viteštva odavno za nama, prizor jahača na konju budi osećaj plemenitosti, gracioznosti i smirenosti koje ne vidimo često u savremenom gradskom životu. Zato je postojanje konjičkog kluba u jednom velikom gradu prava oaza prirode i jedan od retkih prostora za beg od stresne svakodnevnice. Na sreću, i u Nišu postoji takvo mesto, a to je klub za konjički sport “Čegar” sa istorijom i tradicijom dugom skoro jedan i po vek.

Konjički klub “Čegar” nalazi se u Niškoj Banji. Osnovan je 1860. godine pod imenom “Moravsko kolo jahača Knez Mihajlo”. Posle Drugog svetskog rata dekretom je promenjeno ime u “Čegar”, a transformacijom od 1992. godine u preduzeće p.o. i od 2000. u d.o.o. i gde su ovlašćena lica Veljović Vladeta i Veljović Aleksandar.

U bivšoj Jugoslaviji klub je bio jedan od najuspešnijih. Dobitnik je mnogih nagrada u preponskom sportu od Republike Srbije i grada Niša. U poslednje vreme klub se bavi sportsko-rekreativnim aktivnostima, tj. obukom dece uzrasta od tri godine pa naviše. Klub se takođe bavi rekreativnim terapijskim jahanjem osoba sa invaliditetom, jer poseduje veoma dobre uslove za 365 dana rada. Pored hale, manježa i padoka, u blizini su i veoma dobri tereni za terensko jahanje. Klub, osim obuke u jahanju, poklanja veliku pažnju stalnim opremanjem objekata za igru i zabavu dece u svom zabavnom parku i mini zoo vrtu gde mogu da se vide ovca, koza, jarac, magare, srndać i mali poni konj i 15 odraslih konja.

Klub za konjički sport “Čegar” se nalazi u grupi preduzeca sa najboljom bonitetnom ocenom u Srbiji, ispunjava sve kriterijume za 2019. godinu i  spada u sam vrh bonitetne izvrsnosti.

sertifikat